SAMMELEENPOISTO NURMIKOLTA

 

Sammaloituminen on pihanurmikon suurimmista ongelmista: Syitä voivat olla hapan maaperä, varjoinen paikka sekä maan tiivistyminen, jotka mahdollistavat sammaleen kasvun, ja nurmiheinien on pakko väistyä.

Moni nurmikko voi huonosti, koska se ei saa tarpeeksi ilmaa. Erityisesti ruohojätteen silppuaminen nurmelle vaikeuttaa juurien hengittämistä. Tukahduttava kasviaineskerros kannattaakin aika ajoin poistaa koneellisesti.

 

SAMMELEENPOISTON TYÖVAIHEET:

 

NURMIKON ILMAUS

Ensin nurmikko ilmataan pystyleikkuriila tai puutarhatraktorin perään liitettävällä ilmauslaitteella.

Juuret tarvitsevat ilmaa

Ruohonkorsien väliin kertyy ajan myötä luonnostaan kuolleista kasvinosista koostuvaa kariketta. Se on hyödyllistä, koska se tuo maaperään ravinteita, ehkäisee rikkaruohojen leviämistä ja pitää maan kosteana. Jos tämä kuollut aines saa yliotteen, nurmikko ei pysty hengittämään eivätkä uudet ruohonversot saa ilmaa.

Jos maaperä on raskas ja savinen, pintaa kannattaa ilmata. Myös sammal alkaa viihtyä paremmin nurmen tukahtuessa, ja nurmikko pitäisikin haravoida säännöllisin väliajoin kunnolla ja siitä pitäisi poistaa ylimääräiset kasvinosat.

 

Edellä mainittu toimenpide irrottaa kuivan heinän ja sammaleen tehden samalla maahan matalia viiltoja.

 

Nurmikon pinnan ilmaaminen

 

Sammalta voi poistaa kesällä oikeastaan mihin aikaan tahansa. Kun nurmikko vanhenee, maan pintaan kertyy kuitukerrosta. Kuitukerroksessa on yleensä silppuavilla leikkureilla tehtyä leikkuujätettä, mutta siinä on myös korsia, neulasia, kariketta yms. Kuitukerrosta muodostuu hoidetuilla nurmikoilla niin paljon, etteivät pieneliöt ehdi hajottaa sitä kokonaan. Vaikka leikkuujäte kerätään pois, muodostuu kuitukerrosta, joka pitää poistaa, kun nurmikot pidetään elinvoimaisina 3–5 cm:n korkuisina kasvustoina.

Sammaleen ja  kuitujen pois kerääminen

Kuollut heinä ja sammal kerätään pois traktorin perään liitettävällä kerääjällä.

 

Lannoitus

Taistelu  rikkaruohoja vastaan on olemassa helppokäyttöinen ja tehokas ase: lannoitus. Jotta nurmikosta tulisi vihreämpi, tuuheampi, niin se pitää lannoittaa aika ajoin. Säännöllinen lannoitus saa nurmikon kasvamaan paljon nopeammin, ja sen ansiosta nurmikko pystyy itse kukistamaan niin rikkaruohot kuin sammaleenkin.

Nurmikkolannoiteen typpi turvaa tasaisen kasvun koko kasvukauden ajan. Riittävä kaliumpitoisuus kasvattaa nurmen vahvaksi ja terveeksi. Rauta syventää nurmen väriä. Jos nurmikko lannoitetaan säännöllisesti, niin se ei sammaloidu, eikä erillistä ylläpitokalkitusta tarvita.

Kastelu

Nurmikon kastelu nopeuttaa lannoitteiden imeytymistä ja näin ollen ruoho alkaa kasvavaan uudelleen nopeammin.

Vaihtoehtoisesti lannoitus kannattaa tehdä ennen sateita tai sadekuuroja

 

Nurmikon kastelu